Szabásminta készítése lépésről lépésre

Csobota-Fehér Viki

Csobota-Fehér Viki

A szabásminta készítés számomra egy varázslatos világ és ha itt vagy velem, akkor azt sejtem, hogy valami hasonlót jelent számodra is. Szeretném Neked lépésről lépésre megmutatni mire van szükséged egy jó szabásminta elkészítéséhez és egy konkrét szoknya szabásminta átalakításon keresztül teszem ezt Neked kézzelfoghatóbbá.

Mire lesz szükséged a szabásminta-készítéshez?

 1. Jól értelmezhető rajz vagy fotó.

  Feltételezem, ha szabásmintát szeretnél készíteni, akkor van egy rajzod, fotód, vagy halvány elképzelésed mit is szeretnél elkészíteni. Ha még csak halvány elképzelésed van, akkor azt tanácsolom hogy rajzold le magadnak, mert az segít kitalálni hogyan is kellene ennek a kihívásnak megfelelni. Egy hosszanti szabásvonal segítségével bővített szoknya szerkesztésen keresztül szeretném megmutatni, hogy hogyan tudsz Te is szabásmintát készíteni, átalakítani kedved szerint.

 2. Pontos testméretek

  Szükséged lesz a méreteidre. Ezek alapján tudod megszerkeszteni a saját testi adottságaidhoz passzoló szabásmintát. A méretvétel módját a szoknyához itt tudod elolvasni.

 3. Szoknya alap szabásminta

  Kell hogy legyen egy bevált szoknya alapszabásmintád. Ha nincs ilyened, akkor ebben tudok Neked segíteni egy csoportos, vagy egy privát oktatáson., amikor is pár óra alatt elsajátíthatod hogyan tudsz bármikor bárkire könnyedén elkészíteni egy tuti szoknya alapszabásmintát. ( itt tudsz tájékozódni az oktatásokról

 4. Modellezési tudás

  Ha meg van a vágyott, esetünkben szoknya rajzod vagy fotód, és van egy bevált, méretedre szerkesztett vagy igazított szoknya alap szabásmintád, akkor a következő lépés a modellezés,. Ez annyit jelent, hogy meghatározzuk, mi a különbség az alap szabásmintánk és a tervezett szoknyánk között. Ezeket a különbségeket kel bele, illetve rászerkesztenünk az alap szabásmintára.

  Készen állsz a  tanulásra? Ha igen, készíts magad mellé egy finom teát vagy kávét, és belevághatunk a varázslatba.

 

Szoknya szabásminta lépésről-lépésre

 

 

A kiindulási pontunk egy jól bevált, a méretedre szerkesztett vagy átalakított szoknya alap szabásminta.

szoknya modellezés, szabásminta szerkesztés

Ezt a szoknyát választottam, hogy megmutassam Neked, hogy hogyan lesz egy alap, egyszerű szabásmintából olyan, amilyet elképzeltél.

Ahogy fentebb írtam, össze kell hasonlítanunk az alap szabásmintát a tervezet szoknyával. Ezt fogom a továbbiakban megmutatni Neked, hogy lásd, hogyan kell lépésről-lépésre átalakítani az alap szoknya szabásmintádat.

Egyébként ez a szoknyaforma nagyon előnyös, ha kicsit is erősebb csípővel rendelkezel. Ez egy olyan szoknya, ami képes elrejteni a bricseszt, vagy az erős combokat.

Amit könnyen megállapíthatunk, hogy jelentősen hosszabb szoknyát szeretnénk szabni. Így első körben lemérjük magunkon ha tudjuk a tükör előtt, hogy milyen hosszú szoknyát szeretnénk. Ennek megfelelően meghosszabbítjuk a szoknya szabásmintánkat. Az elejét és a hátát is. Itt Én most csak az elején mutatom, de ugyanezt kell megtenni a hátával is.

szoknya modellezés, szabásminta szerkesztés
szoknya modellezés, szabásminta szerkesztés

 

 

Aztán jól látható, hogy lefelé bővül a szoknya. Ennek megfelelően mindkét oldalon, a meghosszabbított aljavonalak mentén bővítjük a szabásmintánk elejét és a hátát is. Jelen esetben 6 centiben határoztam meg a bővítést. Ezeket a pontokat bekötjük a csípővonalba. A következő rajzon látható hogyan.

Következő lépésként berajzoljuk a szabásvonalakat, amelyek megosztják az elejét és a hátát is. 2-2 szabásvonal látható a tervezett szoknyán elől és hátul is.

szoknya modellezés, szabásminta szerkesztés

És most jön az izgalmas rész. Ugyanis azt szeretném, hogy a gloknis résznél ne legyen az oldala elvágva a szoknyának. (a cipzár a háta közepén van)

Ehhez leválasztjuk a szabásmintánk oldalsó részeit és összeforgatjuk az eleje és a háta oldalrészt.

 

 

 

Felül a csúcsaiknál passzítjuk a két oldalrészt, mely következményeként alul keletkezik egy rés. Ez által tud majd a szoknya még jobban gloknisodni az alja vonalánál.

Az aljavonalánál kiegészítjük a hiányzó rést.

Így néznek ki az eleje és a háta közepe szabásminta részek, amelyekről leválasztottuk az oldalrészeket.

A felfektetési rajzon mutatom a kiszabandó részeket nyitott terítéken:

 1. Eleje középrész 1x
 2. Háta középrész 2x
 3. Oldalrészek 2x
 4. Derélpánt 1x

Ha kezdő vagy és hirtelen soknak érzed az információt, akkor türelemre intelek. Menni fog. 🙂 Olvasd el akár többször is, vagy csináld meg papíron velem együtt, ha úgy érthetőbb számodra.

És ha kiszabtad és megvarrtad ezt a fazont, örömmel látnám ha küldenél egy fotót róla a Facebook oldalamra, vagy ha ezt nem kedveled, akkor emailben is szívesen látom a fotókat.

A felmerülő kérdésekre is örömmel válaszolok a fenti fórumokon..

Ha hasznosnak találtad a tartalmat, kérlek nyomj egy Like-ot, és csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon is, hogy értesülhess a friss tartalmakról, illetve hogy esetleges kérdéseiddel gazdagíthasd mindannyiunk tudását. Evvel tudsz engem is inspirálni további bejegyzések és videók elkészítésére. Várunk Téged is!

Jó munkát!.

Ha érdekelnek a későbbi workshop lehetőségek, akkor javaslom, hogy lentebb iratkozz fel a hírlevélre, mert ez a legbiztosabb módja annak, hogy ne maradj le a friss aktualitásokról, programokról.

Akár az alábbi videóban szereplő ruhát is el tudod készíteni majd a ruha szabásmintaworkshop után, a saját ruhasablonod segítségével a saját méretedre.

Nézd meg a videót, hogy lásd, hogy készítek ruha szabásmintát.

Play Video about nyári ruha szabásminta készítés videó

Csatlakozz a szabásminta-készítő közösségünkhöz

MEGOSZTOM

Tippek, tanácsok, ötletek

Küldj üzenetet:

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy ne maradj le az aktualitásokról

Workshopok

Szabásminta online képzés

© Minden jog fenntartva www.szabasminta4you.hu 2019-2023

Workshop 2023. szeptember23-án! Budapest belvárosában

Létszám erősen korlátozott!

 Délelőtt: Ruha alapszerkesztés workshop 4 órában

 Délután: Ruha modellezés workshop 4 órában

szabasminta készítő workshopok